Juuan koulut jakavat 5 kpl COVID-19 -kotitestejä

Juuan koulut jakavat 5 kpl COVID-19 -kotitestejä

Esi- ja perusopetuksen oppilaille, lukio-opiskelijoille sekä henkilöstölle jaetaan kotitestejä 5 kpl/henkilö tiistaina 1.3. Tällä hetkellä ei ole tietoa, tuleeko kotitestejä lisää edellä mainitun viiden lisäksi.

Testien mukana tulee ohje testien käyttämiseen. Testi tulee tehdä aina aikuisen valvonnassa. On kuitenkin hyvä huomioida se, että testit eivät saa jäätyä – ne tulisi kuljettaa kotiin mahdollisuuksien mukaan esim. taskussa.

THL:n ohjeesta lainattua:

Testien tekeminen ja tämän ohjeen noudattaminen on vapaaehtoista.

Testi tehdään kotona itsenäisesti tai vanhemman valvonnassa testipakkauksen ohjeiden mukaisesti. Koulu tai oppilaitos ei opasta testin suorittamisessa eikä kerää tietoja testivastauksista. Testin tulosta ei siis ole velvollisuus kertoa koululle, eikä koululla ole oikeutta tätä kysyä.

On kuitenkin suositeltavaa kertoa sairastumisesta ainakin oman perheen ulkopuolisille henkilöille, joihin testatulla on ollut läheinen kontakti tartuttavuusaikana. Tällaisia henkilöitä voivat olla esimerkiksi kaverit, joiden kanssa on vietetty aikaa muutoinkin kuin oppituntien aikana ja/tai vapaa-ajalla.

Testaamista ei suositella, jos henkilö on sairastanut joko virallisella tai kotitestillä varmistetun koronavirusinfektion edeltävän kolmen kuukauden aikana.

Testi tehdään, jos on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Koronavirusinfektion oireet

THL:n Kotitestit-sivulta löytyvät yleiset ohjeet kotitestin tekemiseen.

Koronaviruksen kotitestit (THL)

Jos testitulos on negatiivinen, mutta oireet jatkuvat, testi tulisi toistaa 1-2 kertaa noin 2 vuorokauden välein. Oireisena tulisi välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alusta laskien, vaikka testi olisi toistetustikin negatiivinen.

Jos testi on positiivinen, niin henkilöllä on koronavirusinfektio. Tällöin noudatetaan ensisijaisesti paikallisen tai alueellisen tartuntatautiviranomaisen (SiunSoten) suosituksia.

Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Muut oppilaitosten koronarajoitukset ovat edelleen voimassa. Tällä pyritään säilyttämään koulujen kyky lähiopetukseen hidastamalla tartuntoja. Tavoitteena on estää koulun toiminnan lamaannuttavat yhtäaikaiset poissaolot. 

Seuraamme SiunSoten kanssa tautitilanteen kehittymistä. Arvioimme jatkuvasti, milloin voimme purkaa kouluja koskevia rajoituksia.

Hyvää kevättalven alkua,

Kasvatus- ja koulutuspalvelut