Siun sote – kouluterveydenhuollon toimintatiedote 2023–2024

Kouluterveydenhuolto toteuttaa vuosittain oppilaiden terveystapaamiset sekä kasvuun, kehitykseen ja yksilöllisen tai erityisen tuen tarpeen mukaiset seurantakäynnit. Aikatauluista tiedotamme Wilman kautta. Laajat terveystarkastukset toteutetaan ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla. Kouluterveydenhuolto huolehtii kansallisen rokotusohjelman mukaisista rokotuksista ja mm. riskiryhmiin kuuluvien oppilaiden kausi-influenssarokotuksista. Kouluterveydenhuollossa toteutetaan yhteisöllistä ja yksilöllistä opiskeluhuoltotyötä.

Kouluterveydenhoitaja voi työskennellä useissa eri toimipisteissä, joten emme välttämättä ole päivittäin lapsesi koululla. Tavoitat terveydenhoitajan sähköisellä yhteydenottopyynnöllä web-ajanvaraus/Siun sote tai puhelimitse. Wilman kautta voit lähettää yhteydenottopyynnön, mutta ethän kirjaa terveystietoja tai huolia Wilmaan tietosuojarajoitteiden takia.

Terveydenhuollon kirjauksia huoltajat voivat huollettaviensa osalta lukea Omakanta-palvelusta,
OmaKanta - Kansalaiset - Kanta.fi. Jokaisella tapaamiskerralla arvioidaan oppilaan kypsyyttä päättää omista asioistaan. Oppilaalla on oikeus myös kieltää tietojensa näkyminen huoltajille Omakanta-palvelussa. Lisätietoa mm. Asiointi alaikäisen puolesta - Kanta.fi

Koulupäivien aikaisten äkillisten sairastumisten ja tapaturmien hoidossa ja hoitoonohjauksessa autamme, jos olemme paikalla. Huoltaja ilmoittaa sairauspoissaoloista suoraan opettajalle tai luokanvalvojalle. Oppilaan ei ole tarpeen sairastuessaan hakeutua kouluterveydenhoitajan vastaanotoille vaan opettaja ohjaa oppilaan suoraan kotiin ja huolehtii ilmoittamisesta huoltajalle. Akuuteissa lääkitystä ja hoitoa edellyttävissä tilanteissa tulee olla suoraan yhteydessä terveysasemalle. Kouluun ja terveystapaamisiin tullaan vain terveenä.

Pyydämme huoltajia tiedottamaan terveydenhoitajaa, luokanopettajaa tai luokanvalvojaa lapsen/nuoren sairauksista ja niistä hoidoista, jotka tulee huomioida koulupäivän aikana. Tieto on merkityksellinen oppilaan turvallisuuden ja hänen kanssaan työskentelevien aikuisten kannalta (mm. oppituntien suun­nittelu ja toteutus). Terveydentilaa koskevien tietojen käsittely on luotta­muksellista ja pohjautuu huoltajien antamiin tietoihin.

Koulupäivän aikana toteutettavasta lääkehoidosta tehdään lääkehoitosuunnitelma yhdessä huoltajan, opetushenkilöstön ja terveydenhuollon edustajien kanssa. Oppilaan sairaanhoitoon (esim. epilepsia, migreeni, diabetes) tai äkillisiin kiputiloihin (päänsärky, kuukautiskivut) tarvitsemat lääkkeet on hyvä huolehtia valmiiksi reppuun. Merkitse lääkkeen nimi huolellisesti pakkaukseen. Jos oppilas ei kykene osallistumaan opetukseen esim. liikuntatunneilla, huoltaja ilmoittaa asiasta suoraan opettajalle. Kouluterveydenhuollosta ei kirjoiteta vapautusta liikuntatunneille.