Tule mukaan nuorisovaltuustoon!

Hei sinä 13–20-vuotias nuori tule mukaan nuorisovaltuustoon! Näin pääset vaikuttamaan nuorten asioihin Juuassa. Alla hiukan kerrotaan nuorisovaltuuston toiminnasta. Lisätietoa toiminnasta antaa nuorisotyöntekijä Anne Väyrynen 040 104 2415 [email protected] tai wilmassa saa myös yhteyden ja hyvinvointipäällikkö Anne Niskanen 040 104 2406 [email protected]

Nuorisovaltuusto koostuu toimintavuonna 13–20 vuotta täyttävistä juukalaisista nuorista. Nuorisovaltuusto toimii kuntalain mukaisena vaikuttamistoimielimenä. Nuorisovaltuuston toimikausi kestää yhden vuoden ja toimikausi mukailee koulun lukuvuotta (toimikausi alkaa syyskuussa päättyy elokuussa).

 Nuorisovaltuustoon valitaan 7 jäsentä ja 2–3 varajäsentä. Tarvittaessa nuorisovaltuuston kokoonpanosta järjestetään äänestys. Nuorisovaltuusto kokoontuu vähintään neljä kertaa vuodessa. Lisäkokouksia voidaan järjestää tarvittaessa puheenjohtajan kutsusta. Järjestäytymiskokouksessa nuorisovaltuuston jäsenet valitsevat puheenjohtajan, varapuheenjohtajan, sihteerin ja tarvittaessa erilaisia toimihenkilöitä

 Nuorisovaltuuston tehtävät

Nuorisovaltuuston tehtävänä on vaikuttaa kunnan toimintojen suunnitteluun, valmisteluun, seurantaan ja arviointiin eri toimialoilla ja tuoda esiin nuorten näkemyksiä ja tarpeita.

- Tuoda julki nuorten tarpeita kunnan päättäjille ja tiedotusvälineille

- Tutustuttaa nuoria kunnalliseen päätöksentekoon

- Lisätä nuorten ja kunnan välistä vuoropuhelua

- Tehdä esityksiä ja aloitteita sekä antaa lausuntoja lautakunnille, kunnanhallitukselle, tarvittaessa hyvinvointialueelle sekä mahdollisille muille organisaatioille  

- Pitää yhteyttä eri toimijoihin sekä edistää paikallista ja alueellista yhteistyötä nuorten näkökulmasta

- Laatia kaudelle toimintasuunnitelma sekä laatia edellisestä kaudesta toimintakertomus

- Osallistua seutukunnalliseen nuorisotyön kehittämiseen

- Pitää yhteyttä kunnan nuorisoon ja nuorisotoimijoihin

Puheenjohtajan tehtävät

Puheenjohtaja kutsuu nuorisovaltuuston koolle ja johtaa kokousta sekä yleistä työskentelyä ja laatii kokousten asialistan yhdessä nuorisovaltuuston sihteerin ja kunnan nimeämän yhteyshenkilön kanssa.

Varapuheenjohtajan tehtävät

Varapuheenjohtajan tehtävänä on toimia puheenjohtajan sijaisena tämän ollessa estynyt sekä hoitaa tuolloin puheenjohtajan antamia tehtäviä yllä olevan ohjeen mukaisesti.

Sihteerin tehtävät

Sihteeri toimii nuorisovaltuuston puheenjohtajan apuna ja osallistuu osaltaan pöytäkirjan kirjoittamiseen yhdessä nuorisovaltuuston yhteyshenkilön kanssa.

Pöytäkirjantarkastajan tehtävät

Pöytäkirjantarkastaja valitaan jokaisessa kokouksessa ja pöytäkirjantarkastajan tehtävänä on tarkastaa nuorisovaltuuston kokouksista kirjoitettu pöytäkirja ennen pöytäkirjan julkaisua avoimeen verkkoon.

Jäsenen tehtävät

Jäsenen tehtävänä on osallistua kokouksiin ja mahdollisiin muihin yhdessä sovittuihin tilaisuuksiin. Jäsenen tulee myös osallistua luottamustehtävänsä edellyttämiin kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin (esim. lautakunnat). Jäsenet pitävät yhteyttä kunnan nuoriin ja tuovat nuorten ääntä monipuolisesti ja puolueettomasti kuuluviin.

Nuorisovaltuuston yhteyshenkilön tehtävät

Kunnasta nimetään nuorisovaltuustolle yhteyshenkilö sekä varahenkilö. Yhteyshenkilö toimii nuorisovaltuuston apuna kokouksiin liittyvissä teknisissä asioissa sekä osallistuu nuorisovaltuuston virallisiin kokouksiin

Nuorisovaltuuston ensisijaisena yhteyshenkilönä toimii nuorisotyöntekijä Anne Väyrynen. Hyvinvointipäällikkö Anne Niskanen toimii nuorisotyöntekijän apuna ja varahenkilönä.