Kouluterveydenhuolto toteuttaa vuosittain oppilaiden terveystapaamiset. Lisäksi toteutetaan kasvuun, kehitykseen sekä yksilöllisen tai erityisen tuen tarpeen mukaiset seurantakäynnit. Aikatauluista tiedotetaan Wilman kautta. Laajat terveystarkastukset (terveydenhoitajan ja lääkärin tarkastukset) toteutetaan ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla. Kouluterveydenhuolto huolehtii kansallisen rokotusohjelman mukaisista rokotuksista ja mm. riskiryhmiin kuuluvien oppilaiden kausi-influenssarokotuksista. Kouluterveydenhuollossa toteutetaan myös yhteisöllistä ja yksilöllistä opiskeluhuoltotyötä.
Olen aloittanut Poikolan koulun ja Juuan lukion kouluterveydenhoitajana. Elokuussa olen työskennellyt enimmäkseen neuvolassa, mutta syyskuusta alkaen työskentelen Poikolan koululla pääsääntöisesti ma-ti ja to-pe. Keskiviikkoisin työskentelen lastenneuvolassa terveysasemalla, jolloin en hoida koulu- ja opiskeluterveydenhuollon asioita. Kolin koululla käyn tarpeen mukaan 1-2 päivänä kuukaudessa.
Avoimen vastaanoton pyrin järjestämään 5.9. alkaen ma-ti ja to-pe klo 12-13. Silloin oppilas/opiskelija voi tulla käymään luonani ilman ajanvarausta. Jos asia vie enemmän aikaa, varaamme käynnille erillisen vastaanottoajan.
Aloitan työskentelyn elo-syyskuulle suunnitelluista kontrollikäynneistä ja kesällä kesken jääneistä 1- ja 7-luokan tarkastuksista. Wilmassa tulleisiin yhteydenottopyyntöihin vastaan "kiireellisyysjärjestyksessä". Jokaiseen viestiin tulen vastaamaan ajallaan
Juuan lukion opiskelijoilla keskeisiä asioita terveyden seurannassa on ensimmäisen opiskeluvuoden terveystapaaminen sekä siihen kuuluva terveyskysely. Kyselyn täyttämisestä lähetetään erillinen ohje Wilman kautta. Ensimmäisen opiskeluvuoden tarkastukset jäävät todennäköisesti kevätlukukaudelle. Voit ottaa yhteyttä, jos tarve tarkastukselle olisi aiemmin.
Tavoitat terveydenhoitajan sähköisellä yhteydenottopyynnöllä (web-ajanvaraus/Siun sote) tai Wilman kautta lähetettynä yhteydenottopyyntönä. Vältäthän arkaluontoisten terveystietojen kirjaamista Wilman kautta lähetettyyn yhteydenottopyyntöön tietosuojarajoitteiden takia. Terveydenhoitaja ei voi myöskään kirjata terveystarkastusten tietoja em. syystä Wilmaan. Verkkoajanvarauksesta löytyy yhteydenottopyyntöjen lisäksi valmiita 30 minuutin Huoli terveydestä, koulu- ja opiskelijaterveydenhoitajan vastaanottoaikoja. Näitä aikoja voi varata esim. ADHD-kontrollia (pituus, paino, verenpaine) varten tai jonkin terveyteen liittyvän huolen vuoksi. Verkkoajanvaraus vaatii vahvan tunnistautumisen mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla. Puhelimitse saatan olla huonommin tavoitettavissa, mutta myös tekstiviestiä voi laittaa (puh. 013 330 9705).
Terveydenhuollon kirjauksia huoltaja voi lukea Omakannasta. Teksti siirtyy Omakantaan pienellä viiveellä, mikä on hyvä muistaa. Lisätietoa mm. Asiointi alaikäisen puolesta - Kanta.fi. Jokaisella tapaamiskerralla arvioidaan yläkouluikäisen nuoren kypsyyttä päättää omista asioistaan ja nuorella on myös oikeus kieltää tietojensa näkyminen huoltajille Omakanta-palvelussa.
Muistathan, että sairastuessaan oppilaan ei tarvitse hakeutua terveydenhoitajan vastaanotolle, vaan opettaja ohjaa oppilaan suoraan kotiin ja huolehtii ilmoittamisesta huoltajalle. Huoltaja ilmoittaa sairauspoissaoloista suoraan opettajalle tai luokanvalvojalle. Kouluun ja terveystapaamisiin tullaan vain terveenä. Kiireellistä hoitoa ja lääkitystä edellyttävissä asioissa tulee olla suoraan yhteydessä terveysasemalle. Koulupäivien aikana tapahtuvien tapaturmien hoidossa ja hoitoonohjauksessa autan, jos olen paikalla.
Huoltajia pyydetään tiedottamaan terveydenhoitajaa, luokanopettajaa sekä luokanvalvojaa lapsen/nuoren sairauksista ja niistä hoidoista, jotka tulee huomioida koulupäivän aikana. Tieto on merkityksellinen oppilaan turvallisuuden ja hänen kanssaan työskentelevien aikuisten kannalta (mm. oppituntien suunnittelu ja toteutus). Koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon terveystiedot siirtyvät neuvolasta ja koulujen eri terveydenhoitajien välillä potilaskertomusjärjestelmän kautta. Jos opiskeluun liittyvää terveystietoa on tarpeen siirtää terveydenhoitajan kautta esimerkiksi toisen asteen oppilaitokseen opetuksen järjestämistä varten, siitä sovitaan nuoren ja huoltajan kanssa. Tietojen käsittely on luottamuksellista ja pohjautuu huoltajien antamiin tietoihin.
Mikäli lapsella on säännöllinen lääkitys, huoltaja tekee opetushenkilöstön ja hoitovastuussa olevan terveydenhuollon edustajan kanssa koulupäivän aikana toteutettavasta lääkehoidosta lääkehoitosuunnitelman. Oppilaan sairaudenhoitoon (esim. epilepsia, migreeni, diabetes) tai äkillisiin mahdollisiin kiputiloihin (päänsärky, kuukautiskivut) tarvitsemat lääkkeet on hyvä huolehtia valmiiksi varalle reppuun – merkitse lääkkeen nimi huolellisesti pakkaukseen. Jos oppilas ei kykene osallistumaan opetukseen esim. liikuntatunneilla, huoltaja ilmoittaa asiasta suoraan opettajalle. Kouluterveydenhuollosta ei kirjoiteta vapautusta liikuntatunneille.
Mahdolliset palvelujen muutokset tiedotetaan Wilman kautta ja kiireellisemmät poikkeukset kirjallisena ilmoituksena terveydenhoitajan huoneen ovessa.
Mukavaa syksyn jatkoa toivotellen,
terveydenhoitaja Ella Möttönen
Publicly, for teachers, for students, for the staff, for guardians and for board